To nie mebel, ale implant kości

18 grudnia 2012, 13:45

Oglądając pod mikroskopem kość oraz rattan, włoscy naukowcy stwierdzili, że oba materiały mają podobną strukturę. W dodatku wykazują te same pożądane właściwości biomechaniczne: dzięki hierarchicznej organizacji są wytrzymałe, a jednocześnie lekkie.



Po 213 latach paryżanki mogą bezkarnie nosić spodnie

4 lutego 2013, 11:59

Choć trudno w to uwierzyć, dopiero 31 stycznia br. oficjalnie uchylono paryski zakaz noszenia spodni przez kobiety. Dotąd, by nie wchodzić w konflikt z prawem, teoretycznie panie musiały prosić policję o zezwolenie na męski ubiór albo groziło im aresztowanie.


Pierwszy taki szkielet

20 marca 2013, 09:47

Po raz pierwszy w historii na dnie oceanu w pobliżu Antarktydy udało się odkryć szkielet wieloryba. Badania obiektu znajdującego się około 1,5 kilometra pod powierzchnią wody rzucają światło na działanie łańcucha pokarmowego i obieg substancji odżywczych w oceanach


Delfin znalazł XIX-wieczną torpedę

22 maja 2013, 10:11

Delfin butlonosy, który przeszedł szkolenie wojskowe z zakresu wyszukiwania min morskich, znalazł w okolicach San Diego 130-letnią torpedę Howell Mark I.


X-47B wylądował

12 lipca 2013, 10:10

US Navy rozpocząła ostatnią fazę testów morskich samolotu bezzałogowego. Przed dwoma miesiącami informowaliśmy o pierwszym w historii starcie takiego pojazdu z pokładu lotniskowca. Przed dwoma dniami miało miejsce inne historyczne wydarzenie - dron X-47B wylądował na pokładzie USS George H.W. Bush


Pierwsza płatna Tomatina

28 sierpnia 2013, 10:04

Zadłużone na ok. 4,1 mln euro hiszpańskie miasto Buñol postanowiło wprowadzić opłaty za wejście na słynną Tomatinę. Godzinna bitwa na pomidory odbywa się w ostatnią środę sierpnia. Organizacja takiego wydarzenia sporo kosztuje (ok. 140 tys. EUR), problemem pozostaje również jego zabezpieczenie.


Cyfrowy smak dla miłośników programów kulinarnych i nie tylko

22 listopada 2013, 12:48

Dzięki Digital State Interface widzowie programów kulinarnych będą mogli poczuć elektronicznie odtworzony smak potraw. Symulator pobudza za pomocą elektrod kubki smakowe na języku. Istotnym czynnikiem są też niewielkie zmiany temperatury.


Ultradźwięki poprawiają ludzką percepcję czuciową

14 stycznia 2014, 07:46

Naukowcy z Virginia Tech Carilion Research Institute zademonstrowali, że stymulacja ultradźwiękowa części kory odpowiedzialnej za przetwarzanie bodźców dotykowych z dłoni poprawia wyniki osiągane w różnicowaniu czuciowym.


Słonie pocieszają się w nieszczęściu

19 lutego 2014, 11:22

Słonie azjatycke pocieszają zestresowanych członków swojego stada, dotykają ich i komunikując się z nimi za pomocą głosu. W Afryce od 50 lat prowadzone są badania, które wykazały, że słonie są niezwykle społecznymi zwierzętami, są empatyczne, myślą o swoich relacjach społecznych i podejmują decyzje dotyczące tych relacji. Decyzje te wpływają na nich i na innych - mówi Josh Plotnik z University of Cambridge. Obecnie podobne zachowania potwierdzono u słoni azjatyckich.


Zanieczyszczenie w Azji wpływa na Amerykę

16 kwietnia 2014, 08:19

Z artykułu opublikowanego w Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) dowiadujemy się, że zanieczyszczenia pochodzące z Azji wzmagają siłę zimowych burz na północnym zachodzie Pacyfiku i wpływają na pogodę nad Ameryką Północną.


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy